Blogosfera

Butna niewiedza

Data dodania: 2013-09-03 10:02

Piję kawę i podsłuchuję wywiadu w TV. A tam poseł PO Cezary Tomczyk z dumą twierdzi, że elektroniczne wybory przewodniczącego Tuska, odbywają się w kraju po raz pierwszy. Dziennikarka nie prostuje. Te kłamstewka słyszałem ostatnio z ust prominentnych ludzi PO wielokrotnie. Wiadomo natomiast, że pierwsze takie wybory przeprowadził SLD i było to rok temu. Fakt ten ludziom żyjącym z polityki powinien być powszechnie znany.  Frekwencja w tamtych, SLD-owskich wyborach była także znacznie wyższa niż przy wyborach w PO. Mimo to PO twierdzi, że to oni są pierwsi. Nie jest to problem niewiedzy. Wystarczyłby jeden instruujący sms do posłów PO, skoro gazet nie czytają, że byli jednak drudzy i byłoby po sprawie. Skoro jednak liderzy kłamią bez przerwy, więc zalecenie propagandowe było inne: bez względu na fakty, mamy mówić, że to PO pierwsza wprowadziła elektroniczne wybory szefa. Kłamstwo powtarzanie wielokrotnie staje się prawdą – jak mawiał pewien klasyk od propagandy. Więc ludzie PO kłamią. Skoro kłamią w tak błahej sprawie, to kłamią i w innych, poważniejszych. Wystarczy tylko porównać archiwalne wypowiedzi ludzi PO sprzed jakiegoś czasu i zestawić je z dzisiejszymi faktami. Coś niedobrze z pamięcią i kondycją w PO skoro nawet w oczywistych faktach  oszczędnie gospodarują prawdą. Nic dziwnego, że sondaże PO  spadają, ale tego też pewnie w PO nie chce się dostrzegać uparcie twierdząc, że nic ponad PO w polityce lepszego nie ma. Buta niejednych zgubiła.

Czesław Cyrul.