Pochód już 1 maja!

dodano 2012-04-30 20:08 w kategorii: Informacje

Szef SLD Leszek Miller zaprosił we wtorek młodych ludzi do udziału w pierwszomajowym  pochodzie z okazji Święta Pracy.  Specjalną atrakcją dla młodych ma być występ DJ Adamusa.

1 maja Sojusz wraz z Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych organizuje w Warszawie pochód.  Początek o godz. 11 przed siedzibą OPZZ przy ul. Kopernika.  Pochód przejdzie Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem, Książęcą i zakończy się w parku przy ul. Rozbrat. Tam odbędzie się europejski  piknik rodzinny.

- Ma być to święto dla każdego z nas. Chcemy, żeby to było święto powagi, gdzie będziemy upominać się o prawa pracownicze, ale także święto radości – mówił na konferencji szef SLD Leszek Miller. I podkreślił: - Pamiętajmy, że 1 maja to też kolejna rocznica wejścia Polski do UE i ten ważny fakt w naszej historii musi być również odpowiednio zaznaczony.

Z kolei Paweł Spychalski z OPZZ przypomniał, że sytuacja osób młodych tak w Polsce, jak i w całej Unii jest zła. - Umowy śmieciowe, fałszywe samozatrudnienie, to dotyczy przede wszystkim osób młodych, dlatego idziemy także w ich imieniu. Zapraszamy zatem wszystkie osoby młode, aby zaprotestowały tego dnia razem z nami –apelował.  - To od nas zależy, czy sytuacja osób młodych na rynku pracy w Polsce będzie lepsza - zaznaczył Spychalski.

W tym roku pochód pierwszomajowy przejdzie pod hasłami: "Godna praca, godna płaca, godna emerytura". Weźmie w nim udział około 15 tys.